pátek 2. prosince 2011

Šťastný Honza


Ze zapadlé horské vesničky vypravil se Honza do světa na zkušenou. Když přišla noc, lehl si utrmácen pod starý dub a za chvilku dřímal. Pojednou probudí jej šumot a divné hlasy. Na stromě nad ním usedli tři havrani. První z nich povídá: "Kdyby Honza věděl, jaké štěstí ho ve světě čeká, jistě by za ním spěchal ještě dnes v noci. Přišel by do království, v němž panuje nyní hluboký smutek. Král, jenž vládne v této zemi, těžce ochuravěl a nikdo ho nemůže uzdraviti, jenom zázračné jablko, rostoucí na vrcholku nejvyššího stromu v zámecké zahradě". - Druhý vypráví: "V sousední říši se usadil zlý obr, který zneklidňuje celé království. Kdyby však mu někdo svázal ruce a nohy lýčím, obr by se nemohl hnouti a byl by úplně bezmocným". - Konečně promluvil poslední havran a vykládal o jedné velmi vzdálené říši, kde zlý čaroděj uřknul princeznu tak, že obličej její, kdysi tak sličný, pokryl se samou vyrážkou a úplně zčernal. Nikdo neví si rady, nikdo neví jak pomoci. Starý havran však nedomluvil, neboť liška plížila se mlázím a zahnala všechny tři ptáky.

K ránu Honza se vydal na cestu. Přišel do království a uzdravil jablkem panovníka, který jej bohatě obdaroval. Ve druhém království svázal obra a ještě dnes lidé si o jeho hrdinství vypravují.

S princeznou však nevěděl si rady. Vždyť i mudrci, kteří vařili léčivé nápoje a kouzelné vody, o nichž tvrdili, že udržují a tvoří krásu, zklamáni vraceli se z hradu, neboť princeznina tvář zůstávala stále černou. Tu vzpomněl si Honza, že u nich doma maminka myla se vždycky s bílým mýdlem od firmy Krček, na němž zobrazena je Karkulka s vlkem. Pamatoval si dobře, jak sousedky záviděly jí vždy tak jemnou pleť, i prádlo, které se lesklo bělostí.

Otevřel svůj tlumok a zaradoval se, když seznal, že jeho starostlivá matička dala mu několik kousků na cestu. Ihned spěchal k princezně, která již po prvém umytí shledala, že kouzlo pominulo. Od té doby pak v celém království všichni lidé prali jen bílým mýdlem s Karkulkou od firmy Krček z Prahy a spravedlivě jim vládl šťastný Honza, kterého princezna z vděčnosti učinila svým manželem.

Žádné komentáře:

Okomentovat